Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αμοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου''!

Αμοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου''!Η Αμοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Η Αμοργός όσο μικρή κι αν δείχνει, δεν είναι για μια φορά ούτε για λίγες μόνο ημέρες. Είναι μακρόστενο νησί με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους.
 
Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια.
 
Η Αμοργός ξεχωρίζει για τον αρχαιολογικό της πλούτο, τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τέχνη, και τα τοπικά έθιμα. Διάσπαρτα σε όλη την Αμοργό ερείπια και αξιόλογα ευρήματα μαρτυρούν την συνεχή κατοίκηση από την προϊστορική εποχή.
Το νησί της Μινώας, της Αρκεσίνης και της Αιγιάλης, γνώρισε ιδιαίτερη ακμή την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού, ανέπτυξε το εμπόριο και την ναυτιλία, τις τέχνες και τα γράμματα.
 
Βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκεται ένα σημαντικότατο εκκλησιαστικό μνημείο, το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που ίδρυσε το 1088 ο Αλέξιος Κομνηνός. Λιτό και απέριττο, δένει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον του, με τα απότομα και απειλητικά βράχια που το προφυλάσσουν και το κάνουν ορατό μόνο από το πέλαγος.

Η Σπηλία του Παραστά στο Καστελόριζο

Από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα και τα πιο καταπληκτικά που κρύβει η γη μας στην αγκαλιά της είναι και η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλόριζου που γι’ αυτήν και μόνο αξίζει να επιχειρήσει κανείς το ταξίδι μέχρι το μακρινό αυτό νησάκι.

Γνωστότερο με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» -από τις φώκιες που κατοικούν μέσα- είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας, ενώ θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου.

Είναι γνωστό παγκόσμια για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό, που φωτίζεται από τις ανταύγειες των ακτινών παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό σε ομορφιά και γοητεία.

Τα νησιά της Βουρβουρούς

Τα άγνωστα νησιά της Χαλκιδικής

Τα νησιά της Βουρβουρούς στη χερσόνησο της Σιθωνίας αποτελούν τον μυστικό παράδεισο της Χαλκιδικής και έναν τόπο παραθέρισης για λίγους.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών :

(Αμπελίτσι, Καλόγρια, Περιστέρι, Άγιος Ισίδωρος, Πρασονήσι) που περιβάλλουν το μεγάλο νησί, το Διάπορο.

Σίφνος: αυθεντική κυκλαδίτικη μαγεία

Θεωρούμενη από κάποιους ως το πιο αυθεντικό νησί των Κυκλάδων, με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από ξένα περιοδικά και ταξιδιωτικά Μέσα, με τα λευκά της σπίτια, τα αμέτρητα εκκλησάκια και τις πανέμορφες παραλίες της, η Σίφνος σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στις Κυκλάδες.

Με αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία, πλούσια ιστορία και πολλές ομορφιές, η Σίφνος, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Πάρο ( http://bit.ly/RpQBxY ) και συνδέεται ακτοπλοϊκά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, την Πάρο και τη Σύρο.

Ψάρα. Ο γείτονας της Χίου

Τα Ψαρά είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Για πολλούς είναι γνωστό και ως πέτρινο καράβι διότι οι κάτοικοι του ήταν και είναι ακόμα και σήμερα επιδέξιοι ναυτικοί.

Τα Ψαρά βρίσκονται σε απόσταση μόλις 44 ναυτικών μιλίων από το κεντρικό λιμάνι της Χίου, με το οποίο συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μέσω του πλοίου «ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ».

Το νησί απαριθμεί 422 μόνιμους κατοίκους στην πλειοψηφία τους συνταξιούχους. Η έκταση του ανέρχεται στα 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα με το μεγαλύτερο μέρος του να αποτελείται από άγονες εκτάσεις. Η χώρα των Ψαρών εκτείνεται αμφιθεατρικά γύρω από το γραφικό λιμάνι του νησιού ακολουθώντας την ανατολική παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με τα λευκά σπίτια και τις κόκκινες κεραμοσκεπές.

Θάσος: Ιστορικά στοιχεία και η ζωή στο υπέροχο νησί του Βορείου Αιγαίου

 Εξερευνήστε την Θάσο με ένα κλικ ΕΔΩ

Ιστορικά στοιχεία

Μυθολογία

Θάσος, ΜυθολογίαΣύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο πρώτος οικιστής και ιδρυτής του νησιού ήταν ένα φερώνυμο πρόσωπο, ο Θάσος. "...Θάσος από Θάσου καλείτε, Ποσειδώνος υιού..."
Ο Ηρόδοτος εξάλλου γράφει¨

«…από του Θάσου τούτου του Φοίνικος τούνομα έσχε…»
Ο Θάσος ήταν γιος ή εγγονός του Αγήνορα, του βασιλιά της Φοινίκης, και βρέθηκε στη Θάσο αναζητώντας την Ευρώπη που είχε απαχθεί από τον Δία, όταν ο τελευταίος την ερωτεύτηκε παράφορα. Οι Φοίνικες όμως δεν ανέχτηκαν την απαγωγή της Ευρώπης και οργάνωσαν μια εκστρατευτική αποστολή από πολλά πλοία με αρχηγό τον Κάδμο, αδερφό της Ευρώπης, και συναρχηγό τον Θάσο. προκειμένου να την εντοπίσουν και να την επαναφέρουν στην πατρίδα τους.

Η «αναζήτηση» κράτησε αρκετά και στο τέλος η αποστολή χωρίστηκε στα δύο. το ένα μέρος με αρχηγό τον Κάδμο πήγε στη Βοιωτία και έχτισε στο εσωτερικό της τη Θήβα, ενώ το άλλο μέρος με αρχηγό τον Θάσο κατευθύνθηκε στη σημερινή Θάσο, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Παράλληλα, την Ευρώπη αναζητούσαν και τα άλλα δύο αδέλφια, ο Φοίνικας και ο Κίλικας σε διαφορετικές όμως κατευθύνσεις.