Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πιπέρι: Ένα μικρό νησί των Σποράδων

Χάρτης με την τοποθεσία του νησιούΘέση: Ανατολικά από τη Κυρά Παναγιά και τα Γιούρα.

Έκταση: 7 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 352μ.

Το νησί Πιπέρι και η θαλάσσια περιοχή γύρω του αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Ταυτόχρονα είναι και το πλέον δυσπρόσιτο νησί εφόσον δεν έχει κανένα προστατευμένο όρμο για να πλησιάσει καϊκι. Απόκρημνα βράχια κατεβαίνουν κάθετα στη θάλασσα απ'όλες τις μεριές του.Το βραχονήσι αυτό έχει έκταση 7 τ.χλμ. και ύψος κορυφών από 274 μέχρι 352μ. Συστάδες από πεύκα και μερικές μοναχικές βελανιδιές φυτρώνουν στο έδαφος του.

Στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του νησιού ζούσαν κάποτε μοναχοί του Αγίου Όρους, που όμως το έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Εκεί μόνασε και ο σκοπελίτης λόγιος του 18ου αιώνα Κεσάριος Δαπόντες (1713-1784) ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της εποχής του ο οποίος είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με παλιά βιβλία και χειρόγραφα γραμμένα σε δερμάτινες περγαμηνές και χαρτί. Πολύ μεγάλο μέρος αυτού του θησαυρού εκλάπησαν από κάποιο φιλόλογο από την Κύμη.

Η εκκλησία είναι καλοχτισμένη, το τέμπλο της παλιό και εκεί υπάρχει η εικόνα της Παναγίας που έχει καταπληκτική ζωντάνια.


Μέχρι πριν από μερικά χρόνια επιβίωνε στο Πιπέρι μια ράτσα βοδιού, άριστα προσαρμοσμένη στο κλίμα της περιοχής και με καταγωγή αρχαία. Δυστυχώς το κυνήγι  και η αδιαφορία της πολιτείας εξόντωσαν αυτά τα ζώα.

Σε ζώνη τριών μιλίων γύρω από το Πιπέρι έχει απαγορευτεί εντελώς το ψάρεμα. Ο στόχος αυτής της απαγόρευσης είναι διπλός: να εμπλουτιστεί πάλι η περιοχή σε ψάρια και να προστατευτεί η Μεσογειακή φώκια από την ανθρώπινη παρουσία. Το Πιπέρι είναι νησί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο και θα συνεχίσει να είναι αν τα μέτρα προστασίας τηρούνται αυστηρά. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η προσέγγιση του νησιού σε ακτίνα μικρότερη των τριών μιλίων, μέτρα όμως τα οποία έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται έντονα από τους κατοίκους της Αλοννήσου και τους ψαράδες αφού ακόμη δεν υπάρχουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αντισταθμιστικά οφέλη στους ψαράδες δεν έχουν ακόμη δοθεί για την αποκοπή τους από ένα σημαντικό σημείο αλιείας γι' αυτούς, και η φύλαξη είναι ένα θέμα που σηκώνει αρκετή συζήτηση ως προς την αποτελεσματικότητα της. Θεωρείται πλέον από τους ντόπιους ο παράδεισος των παράνομων ψαροντουφεκάδων αφού με ταχύπλοα σκάφη εξορμούν από Εύβοια, Χαλκιδική κ.α. και κυριολεκτικά λεηλατούν τον φυσικό πλούτο, αφού δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη και λείπουν οι ψαράδες από την περιοχή. Καταγγελίες, μαρτυρίες κ.α. περί αυτού ουκ ολίγες τα τελευταία χρόνια...






























http://www.alonissos.com
http://wooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου